
Jak wiadomo czynna kuchnia to miejsce wielości zapachów i smaków, ale co robić, gdy owe zapachy mieszając się ze sobą przedostając do innych pomieszczeń domu, co nie wpływa po jakimś czasie zachęcająco na przebywanie w owym budynku? Całość tych problemów wynika z błędnie działającej wentylacji. W żargonie technicznym osób zajmujących się wentylacja, kuchnia jest tak zwanym pomieszczeniem „brudnym”, to znaczy, że właśnie tam system wentylacyjny, w tym kratki wentylacyjne, powinien działać jak najlepiej, aby całość była sprawna i nie pozwoliła powietrzu z kuchni dostać się do reszty domu. Jak wiadomo, aby wentylacja była sprawna, obieg powietrza musi być efektywny i optymalny. Doprowadzane i odprowadzane powietrze z pomieszczeń to podstawa wentylacji. Kierunek takiego przepływu, powinien zaczynać się od pomieszczeń tzw. „czystszych” (pokoje) następnie przepływać przez resztę mieszkania, do pomieszczeń „brudnych” (kuchnia, łazienka).
Wentylacja wentylacji nie równa, zwłaszcza w kuchni XD pozdrawiam